Konference: RODINNÉ BOHATSTVÍ

09:00 h
24. 09. 2020
Hotel Four Seasons Prague, Praha
Kontakt
 
 

Mediální dům Czech News Center spolu s ekonomickým deníkem E15 pořádají pod značkou E15 Premium odbornou konferenci na téma RODINNÉ BOHATSTVÍ, která se uskuteční v krásných prostorách hotelu Four Seasons Prague.

E15 PREMIUM je prestižní setkávání nad důležitými tématy, která hýbou byznysem a veřejným děním. Naším záměrem je tak vystupovat v roli prostředníka při řešení aktuálních ekonomických otázek, a iniciovat tak širší diskuzi na toto téma mezi zainteresovanými subjekty a odbornou veřejností.

Témata k diskuzi:

  • Family Office, privátní správa majetku, ústava rodinné firmy, nástupnictví
  • Family Trusty, nadace, svěřenské fondy
  • Jak vychovat následníka

 

Program:

8.30-9.00            registrace

JAK ŘEŠIT NÁSTUPNICTVÍ V RODINNÝCH FIRMÁCH A PŘÍBĚHY RODINNÝCH FIREM

9.00-11.50 moderovaná panelová diskuze

Řečníci:

Ondřej Popelka, zástupce ředitele, správce majetku, J&T Family Office

Tomáš Kořínek ml., obchodní ředitel Ovocňák, TOKO Agri

Klára Vítková, členka dozorčí rady, NWT

Adam Prousek, ředitel strategického rozvoje, PETROF

Tomáš Czernin

11.50-14.00 Buffet lunch, networking

Moderátor: Lukáš Kovanda

 

Změna programu vyhrazena.

Generální partner:

 

Rodinný byznys nelze dělat z donucení, shodli se na akci E15 Premium nástupci rodinných firem

O tom, jak z rodiny a rodinného podnikání vybudovat rod nebo jak a jestli od rodičů převzít firmu, diskutovali nástupci společností NWT, Toko Agri, Petrof nebo například i Tomáš Czernin. „V zahraničí byla tradice nepřerušená, funguje to tam roky. V Česku se to učíme, a to obě strany – předávající i přebírající,” uvedl na eventu deníku E15 pod značkou E15 Premium Rodinné bohatství Ondřej Popelka, zástupce ředitele J&T Family Office.

Exkluzivním hostem snídaně byl Tomáš Czernin, který představil vlastní rodinné podnikání se staletou tradicí. „Historie rodu sahá k roku 1103 a dodnes nás živí polnosti, rybníky a lesy. Nástupnictví také řeším poměrně aktivně. Mám čtyři děti, dcery se vydaly vlastní cestou a zda se tomu bude věnovat jeden ze synů, zatím není jasné,” přiblížil Czernin.

Rozdílů ve srovnání s předáváním ve šlechtickém rodě s rodinnou firmou nevidí příliš. „Zásada je, že vlastník je jen jeden. To, co mi převedl otec, to převezme jeden ze synů. Tak to šlo vždycky,“ upřesnil Czernin.

Pro účast v rodinné firmě je z pohledu nástupců důležité mít zkušenosti z jiného prostředí a jiných společností, aby se dědicové necítili i mezi zaměstnanci jen jako „potomci”, kteří mají vše jisté, shodli se Klára Vítková z NWT, Adam Prousek z Petrofu a Tomáš Kořínek ml. z Toko Agri.

„Zatím studuji, angažovat v NWT se zatím úplně nechci. Ráda bych, aby za mnou  byla vidět i jiná práce,” uvedla Klára Vítková, která je se sestrou sice v dozorčí radě firmy, aby věděly, co přesně se ve společnostech děje. Žádné pokyny ale nikomu nedávají. „Od mala jsem ve firmě pomáhal, ale souhlasím, že je často lepší, získat zkušenosti i mimo,” dodal Tomáš Kořínek ml.

Trochu jinou pozici má Adam Prousek, ředitel strategického rozvoje společnosti Petrof, který se do rodinné firmy přiženil. I to, jak řešit situace při výběru životního partnera a jeho případnou pozici v rodinné firmě, je často předmětem diskusí se správci majetku. „Vždy zdůrazňujeme, aby to majitelé společností do budoucnosti ve svých plánech a strategiích zohlednili,” říká Ondřej Popelka.

Například v NWT mají takzvanou rodinnou ústavu, která třem dcerám – dědičkám a jejich případným manželům – už odmala dává jasná pravidla. „Kvůli penězům si mě nikdo vzít nemůže. Vždy vše zůstává v rodině, muž nikdy nic nedědí, nebude ani vlastnit podíl v podniku,” říká Klára Vítková.

„Já jsem sice v top managementu, ale nevlastním nic, ani nechci,” dodal Adam Prousek, jehož manželka je z šesté generace rodiny Petrofů. „Vídáme často, že partneři nevstupují do vlastnického podílu a občas vidíme i zákazy práce v rodinné společnosti, aby se nemusely řešit názorové střety,” popsal zkušenosti Ondřej Popelka s tím, že jen výjimečně je vidět firmu, kde například potomek nebyl vhodný pro předání, ale partner zastával vysokou funkci.

Generálním partnerem akce je J&T Family Office, partnery PwC, Family Business Network a hotel Four Seasons.

 

 

Řečníci / Speakers

Ondřej Popelka
Ondřej Popelka
zástupce ředitele, správce majetku, J&T Family Office
Tomáš Kořínek ml.
Tomáš Kořínek ml.
obchodní ředitel Ovocňák, TOKO Agri
 
Klára Vítková
Klára Vítková
členka dozorčí rady, NWT
 
Adam Prousek
Adam Prousek
ředitel strategického rozvoje, PETROF
    

Partneři

Kontakt

09:00 h
24. 09. 2020
Hotel Four Seasons Prague,
Praha
Hana Holková

Tel.: +420 225 977 668